Kreativitetsfabriken Lionheart trivs i sina nyrenoverade lokaler

Lionheart Music Group hyr sedan femton år tillbaka lokalerna på bottenplanet i vår fastighet Bonden Mindre, vilka renoverades nu i vintras. Över en kopp kaffe med VD Maria Molin Ljunggren fick jag veta mer om superentreprenören och kvinnan bakom succébolaget tillika schlagerfabriken Lionheart Music Group.

Under vintern har lokalerna renoverats i vår regi och nyligen invigdes deras nya kontor. De tidigare lokalerna, präglade av korridorer och små rum, har omformats för att öppna upp kontorslanskapet och skapa mer dynamik. Syftet har varit att skapa en modernare och mer kreativ arbetsmiljö för att verkligen kunna tillgodose Lionhearts behov. Under renoveringsarbetet satt Lionheart tillsammans med oss på Svarvargatan på Kungsholmen – en lösning som fungerade väl för båda parter och ett trevligt sätt att få större insikt i varandras verksamheter.

Jag hinner knappt stiga innanför dörren innan en sprudlande Maria välkomnar mig. Med en kopp kaffe i handen går vi snabbt genom det skinande nya kontoret och in till Marias rum. Chefsrummet är färgglatt inrett med tunga röda sammetsgardiner, en matchande röd sammetssoffa, en stor orientalisk matta och en ”modern art”-tavla med kattmotiv. Maria är lika färgstark hon – både till utseende och till sitt glada sätt. Hon berättar att hon kom till Stockholm från Umeå som nittonåring för att fortsätta sin dåvarande karriär som sångerska. Men konkurrensen var mördande samtidigt som hon tragglades med scenskräck. Hon fick snabbt jobb på ett skivbolag som PR-ansvarig vilket hon beskriver var som att hitta hem. Hellre att stå på scenen själv ville hon jobba bakom med management och produktion. Bara några månader efter anställningen gick dock skivbolaget i konkurs men Maria lät sig inte slås ned. Hon hade upprättat en god kontakt med bolagets artister och frågade helt enkelt ifall de ville fortsätta jobba med henne, vilket de ville. Det la grunden för Marias första bolag Ladybird som hon startade tillsammans med några finansiärer.

Efterhand började Maria och hennes kollegor på Ladybird dra åt olika håll och hon kände att det var dags att göra någonting nytt. Hon sålde därför sina andelar och satsade istället på sin mans, upphovsrättsmannen Bobby Ljunggren, och Håkan Almquists nystartade projekt Lionheart. Lionheart var vid starten endast ett skivmärke som Ljunggren och Almquist skulle lansera sin dåvarande satsning i, men har med åren utvecklats till ett heltäckande bolag med 360-avtal. Lionheart Music Group-koncernen inkluderar idag management och bokning, förlag och produktion samt musikutgivning.

För allmänheten är paret Molin Ljunggren kanske mest känt för sina otaliga bidrag i Melodifestivalen och Svensktoppslistettor, men i Lionhearts kreativitetsverkstad är det även mycket annat som sker. De har flera framgångsrika upphovsmän och låtskrivare, många som främst slår sig fram utomlands. Ett exempel är Oscar Holter som under loppet av arton månader haft tre listettor i Japan, ett annat Jakke Erixson som även han har låtar som spelas in av artisteliten världen över.

Musikbranschen har genomgått stora förändringar under det senaste decenniet. Hur påverkar det ett bolag som Lionheart? Maria Molin Ljunggren ser positivt på utvecklingen till digital och strömmad musik. ”Idag kan vi helt och hållet satsa på den bästa talangen istället för att behöva tänka på vad som skulle sälja bäst i diverse format.” Generellt är det också Lionhearts nisch – att hitta nya talanger och följa med dem under alla steg i karriären. Hon menar dessutom att sättet vi konsumerar musik på idag bjuder in till att yngre generationer kan uppleva äldre musik. Musik har inte längre ett bäst före-datum utan lever kvar och är lättillgängligt. ”Hade dagens ungdomar upptäckt band som till exempel the Beatles utan teknikutvecklingen?”

Fram till 1999 huserade Lionheart i lokaler på Södermannagatan och hade sin studio utanför tullarna i Tyresö. Att inte ha kontor och studio samlat var ofördelaktigt och de såg sig därför om efter nya lokaler och hamnade på så vis i Bonden Mindre på Nytorgsgatan.  Alla andra i branschen ville ligga inne i City eller på Östermalm, men vi har alltid trivts på Söder. Och idag är det ju hur trevligt som helst med alla mysiga butiker, caféer och restauranger.”

Under renoveringen av lokalerna har onödiga väggar slagits ut vilket gett kontoret en helt ny rymd och känns både större och är ljusare. Kök och pausrum är integrerade med entrén och själva kontoret, med glasväggar som avskärmare. Ett öppet kontorslandskap med moderna lösningar bjuder in till oväntade möten då personal från olika avdelningar sitter tillsammans. Vill man sitta avskilt för en stund finns ett antal tystrum. Ett gränsöverskridande arbetssätt som ger en stark gemenskap. ”Ingen behöver känna sig utanför utan alla blir delaktiga, även om det inte rör ens egentliga avdelning” säger Maria. Inredare är Lars Sundh från Larstown.

 

HANNA THORWID
hanna.thorwid@anderssoncompany.se

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Maria Molin Ljunggren

”Nytorget då var inte alls vad det är idag, utan ett riktigt slumområde. Idag är det ju hur trevligt som helst med alla mysiga butiker, caféer och restauranger.”


OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Det nya köket och pausytan. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ett öppet kontorslandskap där alla sitter tillsammans.